top of page

Modlitby 38. týden, 16. – 22. září 2024

texty pro neděli 22. září 2024 – 18. neděle po sv. Duchu (25. v mezidobí)


První čtení: Jeremjáš 11, 18-20

Hospodin mi dal vědět o jejich skutcích; znám je. Kdysi jsi mi je ukázal. Byl jsem důvěřivý jako beránek vedený na porážku. Nevěděl jsem, co proti mně zamýšlejí. „Porazme strom i s ovocem, vytněme jej ze země živých, ať už není připomínáno jeho jméno.“ Hospodine zástupů, soudce spravedlivý, ty zkoumáš ledví i srdce, kéž spatřím tvou pomstu nad nimi. Vždyť tobě jsem předložil svůj spor.

 

Hospodine, někdy narazíme na lidské nepřátelství, které nás překvapí.

Věříme, že jen ty zkoumáš lidské činy a zůstáváš ve své lásce k nám trvale věrný.

Prosíme, posiluj naši důvěru, ať dokážeme ustát lidskou nevraživost a pýchu.

Amen

 

Druhé čtení: Jakubův 3, 16 - 4, 3.7-8a

Kde je závist a svárlivost, tam je zmatek a kdejaká špatnost. Moudrost shůry je především čistá, dále mírumilovná, ohleduplná, ochotná dát se přesvědčit, plná slitování a dobrého ovoce, bez předsudků a bez přetvářky. Ovoce spravedlnosti sklidí u Boha ti, kdo rozsévají pokoj. Odkud jsou mezi vámi boje a sváry? Nejsou to právě vášně, které vás vedou do bojů? Chcete mít, ale nemáte. Ubíjíte a nevražíte, ale ničeho nemůžete dosáhnout. Sváříte se a bojujete – a nic nemáte, protože neprosíte. Prosíte sice, ale nedostáváte, protože prosíte nedobře: jde vám o vaše vášně. Podřiďte se tedy Bohu. Vzepřete se ďáblu a uteče od vás, přibližte se k Bohu a přiblíží se k vám. Umyjte si ruce, hříšníci, a očisťte svá srdce!

 

 

Víme, Otče, že svým životem máme sklízet ovoce spravedlnosti a nabízet je i ostatním

Víme, že máme opustit zbytečné boje a sváry, nepodřizovat se svým vášním, ale jen a jen tobě.

Prosíme, dej nám sílu, ať poznání víry přeměňujeme v jasné skutky.

Amen

 

Evangelium: Marek 9, 30-37

Procházeli Galileou, Ježíš však nechtěl, aby se o tom vědělo, neboť učil své učedníky a říkal jim: „Syn člověka je vydáván do rukou lidí a zabijí ho; a až bude zabit, po třech dnech vstane.“ Oni však tomu slovu nerozuměli a báli se ho zeptat. Přišli do Kafarnaum. Když byl doma, ptal se jich: „O čem jste cestou uvažovali?“ Ale oni mlčeli, neboť se cestou mezi sebou dohadovali, kdo je největší. Ježíš usedl, zavolal svých Dvanáct a řekl jim: „Kdo chce být první, buď ze všech poslední a služebník všech.“ Pak vzal dítě, postavil je doprostřed nich a řekl jim:

 

„Kdo přijme jedno z takových dětí v mém jménu, přijímá mne; a kdo mne přijme, nepřijímá mne, ale toho, který mě poslal.“ 

 

Kriste, učíš nás, abychom méně přemýšleli o své vlastní velikosti a daleko více chtěli chránit druhé.

Samo tvé milosrdenství také i přijímá lidi malé a různě slabé.

Prosíme tedy, za posilu pro všechny, kteří se cítí být ztraceni ve velkém světě a neví si rady.

Amen

 

Přímluvy:

Prosíme za ty, které přemáhá nemoc, únava, bolest a strach, který se dotýká jich samotných nebo těch, na kterých nám záleží. Prosíme za Pavlu Kučerovou, Kateřinu Stíbalovou, Věru Říhovou, Marii Tučkovou, Helenu Zimmerovou, Pavla Porše  a…  

Prosíme za ty, kteří jsou otřeseni životem a zoufají si, kéž najdou ujištění a posilu i přes vše zlé.

Prosíme za dar pokoje a míru ve světě, a zvláště prosíme za Ukrajinu, Izrael a…

Prosíme za ty, kdo mají v rukách moc, aby nehledali jenom vlastní prospěch, a byli pro společnost pomocí. Prosíme za podporu pro všechny, kteří trpí nesvobodou a útlakem.

Prosíme za všechny, kteří mají strach a zakouší úzkost ze změny počasí, obávají se velké vody.

Prosíme o posilu pro všechny záchranáře, hasiče, zdravotníky a všechny, kteří mají na starosti krizové situace v našem světě.

Prosíme o požehnání pro čas voleb a příchod podzimu.

Dej, Otče, ať tomuto světu stále přinášíme ovoce Ducha svatého, ať dobrota i věrnost  v nás a mezi námi posiluje v roce 2024.

 

Pokud víte o dalších konkrétních situacích a chcete,

abychom je společně nesli, napište mi o nich. Váš Pavel

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


bottom of page