top of page

Husitský hrdina JAN ŽIŽKA




Zveme Vás na přednášku prof. Petra Čorneje, který do Ambonu - přednáškového sálu Sboru kněze Ambrože - zavítá s přednáškou Husitský hrdina JAN ŽIŽKA (k výročí 600 let Jana Žižky) - 8. 10. 2024 od 17 hodin.

Předprodej vstupenek na https://hkpoint.cz/…zka


"Jan Žižka nám svým nasazením odhodlaného vojáka a Božího bojovníka ukazuje potřebnost odolnosti, houževnatosti, skromnosti, přímosti a statečnosti. Ale i on věděl o hodnotách odpuštění a smíření i zájmu o druhého, jak dokládají jeho dopisy a postoje. Byl tím, kdo věřil v Boží Trojici, vyznával Ježíše Krista jako nejvyšší autoritu, kdo se modlil Otčenáš a kdo přijímal s úctou a pokorou svátost oltářní – Kristovo tělo a jeho krev z kalicha, jak dokládají dobové prameny.

 

Zároveň nám postava Jana Žižky při sledování jeho velmi dramatické osobní životní cesty a politické dráhy klade mnohé otázky, na které nejsou snadné odpovědi. Právě proto je Žižka takovou osobností, která je stále zajímavá a stále přitahuje náš zájem i v naší současnosti, zvláště když otázky míru a války znovu nabyly svojí bolestné naléhavosti.V Církvi československé husitské chápeme tuto postavu jako osobnost náboženskou v kontextu celého husitského reformačního hnutí a jeho obrany jako nutné historické reality. Letošní připomínku Jana Žižky chápeme jako příležitost ke sbližování lidí, k překonávání předsudků i k ekumenické otevřenosti a cestě ke smíření, která byla významným způsobem nastoupena v roce 2015 při 600. výročí upálení Mistra Jana Husa." Tomáš Butta, patriarcha Církve československé husitské


Petr Čornej, český historik specializující se na dějiny pozdního středověku, zvláště husitství, a na histografii a historickou tradici. Vyučoval dějiny na Univerzitě Karlově (na Filozofické fakultě, Pedagogické fakultě a na Husitské teologické fakultě) a na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Působí na Husitské teologické fakultě UK v Praze, kde je členem Katedry historické teologie a církevních dějin. 


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page